Istanbul

Istanboel of Istanbul; voorheen Byzantium en Constantinopel geheten, in veel Slavische talen vroeger Tsargrad genoemd) is met 12,5 miljoen geregistreerde en een geschat aantal van 3,5 miljoen niet-geregistreerde inwoners de grootste stad van Turkije. De stad bestaat uit 27 districten, die tezamen de hoofdstad van de gelijknamige provincie Istanboel vormen.


IST01 - STADSRONDLEIDING (7/8 UUR + LUNCH)
 
Istanbul is een fascinerende stad, verspreid over twee continenten, die trots is op haar rijke, eeuwenoude erfenis. Bezoek aan de Blauwe Moskee met zijn blauwe en witte mozaïekpatronen. Panoramisch uitzicht op de oude hippodroom, ooit het centrum van het Byzantijnse leven. Vandaar naar de Aya Sofia, waar we de schitterende Byzantijnse mozaïeken bewonderen, en dan naar het indrukwekkende Topkapipaleis, gebouwd in de bloeitijd van het Ottomaanse rijk tussen de 15e en de 19e eeuw, waar de sultans en hun hofhouding verbleven. Individueel bezoek aan de vleugels van het paleis. Inclusief lunch. Op deze uitstap is er tijd uitgetrokken voor een presentatie van Perzische tapijten en/of luxejuwelen. We besluiten met vrije tijd voor shopping. 

 


IST02 - TOPKAPIPALEIS EN SHOPPING (4 UUR) 
 
Deze uitstap begint met een rondleiding in het Topkapipaleis, ooit het centrum van de Ottomaanse macht, waar de sultans en hun hofhouding woonden. We bezoeken de verschillende vleugels van het paleis en we vergapen ons aan de prachtige vergezichten op de zeestraat van de Bosporus. Daarna trekken we naar de grote bazaar, waar u tijd krijgt om souvenirs te kopen. De uitstap omvat ook een presentatie van Perzische tapijten en/of luxejuwelen.


 
IST03 - CRUISE OP DE BOSPORUS (4 UUR) 
 
Fascinerende rondleiding per boot op de Bosporus, die de stad in tweeën verdeelt en de twee continenten van elkaar scheidt. Vertrek van de uitstap in het oude stadsdeel van Istanbul, waar we inschepen. We ronden de kaap in de Zwarte Zee, langs de Aziatische kust van de stad, en we bewonderen de oude wijken Uskudar en Kuzguncuk, met hun houten huizen en villa’s. We varen voorbij het paleis Dolmabahce, de wijk Ortakoy, de Leandertoren en het kleine eiland Kiz Kulesi. We glijden langs het paleis Beylerbeyi, de zomerresidentie van de Ottomaanse sultans, en varen vervolgens onder de twee bruggen door die Azië met Europa verbinden. Onderbreking voor een presentatie van Perzische tapijten en/of luxejuwelen. Vrije tijd om te shoppen op de specerijenmarkt.

LET OP: Deze excursie is niet beschikbaar voor MSC Magnifica
 


 
IST04 - OOSTERSE JUWELEN (4 UUR) 
 
We verlaten het schip voor een bezoek aan enkele juwelen: Rüstem Pasha Moskee, de ondergrondse cisterneen de kleuren van de kruiden bazaar. Onze excursie start met een bezoek aan de Ottomaanse Moskee Rüstem Pasha, ontworpen door de architect Mimar Sinan voor Grootvizier Damat Rüstem Pasha; werken die verdergezet werden van 1561 tot 1563. U kunt het interieur bewonderen, gekenmerkt door prachtige Iznik tegels, in een variatie van mooie fleurige en geometrische designs in een tomaatrode kleur, typisch voor de vroege Iznik periode (1555-1620). De moskee werd gebouwd op een hoog terras over een complex van gewelfde winkels en heeft 5 koepels. De “Cisterna Basilica”, het grootste van meerdere cisternes onder de stad, met zij 336 marmeren kolonnes. De naam komt van een groot publiek plein, de Stoa Basilica, waaronder het oorspronkelijk werd gebouwd. U kunt het gezicht van de Medusa bewonderen, in de noordwesten hoek van de cisterne: de traditie vertelt dat de blokken opzij en ondersteboven zijn gericht om de macht van de blik van de Gorgon te ontkrachten. Deze excursie bevat ook een bezoek aan de kleurrijke en geparfumeerde kruidenbazaar vooraleer we genieten van vrije tijd aan de bekende Gran Bazaar. De toer voorziet ook wat tijd om een typische tapijtdemonstratie te zien en/of te shoppen in een luxueuze juweelwinkel vooraleer u vrije tijd heeft om te shoppen.

LET OP: De volgorde van de bezoeken kan worden gewijzigd. Deze excursie is alleen beschikbaar voor gasten aan boord op de MSC Melody en MSC Opera.

 


IST06 - CULTUUR, KUNST EN SHOPPING IN ISTANBUL (4,5/5 UUR)
 
We beginnen met een bezoek aan de Blauwe Moskee, waar we de mooie blauwtinten en de witte keramiektegels bewonderen. Deze moskee is, net als vele andere, gebouwd tussen 1609 en 1616, en herbergt het graf van haar stichters, een madrasah en een hospitium. Geniet van een panoramisch uitzicht op de oude hippodroom, ooit het centrum van het openbare Byzantijnse leven. Onze volgende halte is de Aya Sofia met haar schitterende Byzantijnse mozaïeken. We ontdekken een gebouw dat achtereenvolgens kerk, moskee en museum was. Voordat we terugkeren naar het schip, is er nog gelegenheid tot shoppen in het beroemde winkelcentrum van Istanbul.We besluiten met een korte demonstratie Perzische tapijten of luxejuwelen van ongeveer 15 minuten, waarna er nog wat vrije tijd overblijft voor een bezoek aan de beroemde bazaar.
 


 
IST08 - LUXERONDLEIDING IN ISTANBUL (8 UUR + LUNCH)
 
Geniet van een exclusieve rondleiding en ontdek de vele juweeltjes van deze belangrijke Turkse stad. Van de haven gaan we naar de Blauwe Moskee, waar we genieten van de blauwtinten en de witte keramiektegels. Hier hebben we ook een panoramisch uitzicht op de oude hippodroom, ooit het centrum van het openbare leven in Byzantium. Onze volgende halte is de Aya Sofia, een van de hoofdattracties van Istanbul. In de kerk bewonderen we de Byzantijnse mozaïeken en vernemen we alles over de geschiedenis van deze belangrijke site, achtereenvolgens kerk, moskee en museum. Vandaar gaan we naar het schitterende Topkapipaleis. Het paleis was vroeger het centrum van het Ottomaanse rijk, waar de sultans en hun hofhouding verbleven. Het Topkapipaleis kreeg zijn definitieve vorm in de 18e eeuw en heeft in zijn binnen- en buitenvleugels onderdak geboden aan meer dan 10.000 bewoners. Dan nemen we een pauze voor een heerlijke lunch in het Ciraganpaleis, gelegen op de oevers van de Bosporus en uitkijkend op het oude stadsdeel van Istanbul. Het oorspronkelijke paleis werd in de loop der eeuwen meermaals vernield en heropgebouwd. Ooit werd het door Mahmut I gebruikt als banketzaal voor buitenlandse ambassadeurs. Na de lunch is er tijd om te shoppen. Voordat we terugkeren naar het schip, mag u de kans niet missen om te shoppen in het beroemde winkelcentrum van Istanbul. Dan krijgen we een korte demonstratie (ongeveer 15 minuten) van Perzische tapijten of juwelen, waarna we de uitstap afronden in de beroemde grote bazaar.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. Deze uitstap is alleen beschikbaar voor de passagiers van de MSC Poesia.


 
IST10 - ISTANBUL OP LAND & OP ZEE
 
U krijgt de mogelijkheid om de schoonheden van Istanbul op het land of op zee te ontdekken. Uw excursie start met een transfer naar de Ottomaanse moskee Rüstem Pasha gecreeërd door de architect Mimar Sinan voor de Grote Vizier Damat Rüstem Pasha; van 1561 tot 1563 werkten zij hieraan. We bewonderen het interieur welke wordt gekenmerkt door prachtige Iznik tegels, in een verscheidenheid van prachtige bloemen en geometrische ontwerpen in een tomaat-rode kleur die kenmerkend is van het begin van Iznik periode (1555 tot 1620). De moskee werd gebouwd op een hoog terras over een complex van gewelfde winkels en het heeft een dubbele veranda met vijf koepels. We gaan verder de ''Cisterna Basilica'', één van de grootste ondergrondse waterreservoirs onder de stad Istanbul, met zijn 336 marmeren zuilen. De naam komt uit een groot openbaar plein, de Stoa basiliek, aan de voet waarin het oorspronkelijk werd gebouwd. U kunt genieten van het gezicht van Medusa, gelegen in de noordwestelijke hoek van het reservoir: de traditie vertelt dat de blokken zijdelings en omgekeerd georiënteerd zijn om de macht van de blik van de Gorgon te ontkennen. De excursie omvat ook een bezoek aan de kleurrijke en geurige specerijen bazaar voordat u vrije tijd heeft in het prachtige Gran Bazaar. De excursie voorziet ook enige tijd voor een typisch tapijt demonstratie en/of in een luxe sieraden winkel om te winkelen. Daarna is het tijd voor een heerlijke lunch waarna we genieten van een prachtige cruise op de Bosporus, de zeestraat tussen de twee continenten. Hierna ziet u Istanbul vanaf de zee,terwijl u de verschillende perioden van de geschiedenis afgebeeld in haar monumenten doorloopt.U ziet de prachtige Byzantijnse fortrees Anadolu en het Ottomaanse Paleis Beylerbeyi, zomerverblijf van de oude sultans. U ziet de oude wijken van Uskudar en Kuzguncuk met houten villa's en huizen. Daarna gaan we verder naar het Dolmabahce-paleis, Ortakoy Quarter, Leander's Tower ligt op Kiz kulesi kleine eiland. U kunt genieten van het Byzantijnse fort Anadolu en u zal de oude buurten van Uskudar en Kuzguncuk met houten villa’s en huizen bewonderen. Daarna gaat u verder naar het Dolmabahce paleis, de Ortokay buurt, Leander’s toren op het Kiz kulesi kleine eiland. U ziet het Beylerbeyi paleis, de zomerresidentie van de Ottomaanse sultans en gaan onder de twee bruggen die Europa met Azië verbinden.
LET OP: Deze excursie is alleen beschikbaar op MSC Magnifica.

 

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018