Limassol

Limasol, ook gespeld als Limassol, (Grieks: Lemesos) is een belangrijke havenstad op Cyprus. Het ligt aan de zuidkust van het eiland, aan de Middellandse Zee. De baai waaraan de stad ligt, heet de Baai van Akrotiri. Limasol is de op een na grootste stad van het eiland, in 2003 had de stad ongeveer 150.000 inwoners. Het district Limasol, dat het zuidelijkste deel van het eiland beslaat, is naar deze stad genoemd.Vanuit Limasol kan men andere steden op Cyprus, zoals de hoofdstad Nicosia, Larnaca en Paphos, eenvoudig per bus of taxi bereiken. Er rijden geen treinen op het eiland.

Limasol heeft twee havens, de oude en de nieuwe haven. De nieuwe haven is groot en belangrijk. Er zijn regelmatige bootverbindingen met andere steden aan de Middellandse Zee, zoals Rhodos, Haifa en Port Said. Limassol-stad is levendig en modern. De stad staat bekend als Klein Parijs, voor haar nachtleven en 'joie de vivre'. Ze is bekend als centrum van de wijnproductie en voor de levenslust van zijn bewoners.

Wanneer u de menigte moe bent, ontdekt u in de onmiddellijke omgeving tal van kleine bergdorpjes, verspreid over de bergflanken van de Troodos. Of u neemt de wagen naar het vlakbij gelegen strand van Dassoudi in het oosten van de stad voor een spelletje tennis of volleybal, een frisse duik in de Middellandse zee of een picknick in de schaduw van de dennenbomen.

Wat u ook wilt zien of doen, het hele jaar door geniet u er van de aangename zonnewarmte op uw huid.

 

LIM01 - PAPHOS (4 UUR)
 
Paphos is een oude stad aan de zuidkust van Cyprus. We bezoeken het huis van Dionysus met prachtige mozaïeken uit de 3e eeuw. Dan gaat het naar St. Neofytos voor een bezoek aan de 12e-eeuwse “Egkleistra”, een grot die door de kluizenaar Neofytos uit de berg werd gehouwen. In de grot zijn prachtige Byzantijnse fresco’s teruggevonden uit de 12e tot de 15e eeuw. In het tegenovergelegen klooster is een interessant kerkelijk museum ondergebracht. Vrije tijd om rond te wandelen in deze pittoreske haven. Korte stop om foto’s te nemen aan de rots van Aphrodite waar, volgens de legende, de godin van de liefde geboren werd.

 

 
LIM02 - OMODOS, KOURION EN DE TEMPEL VAN APOLLO (4 UUR)
 
We bezoeken de oude stad Kourion met het Romeins theater, het huis van Eustolios en de prachtige mozaïeken. Verder naar de Tempel van Apollo waar deze God vereerd werd van de 8e eeuw v. Chr. tot de 4e eeuw v. Chr. Volgende halte: Omodos, een pittoresk dorpje in het binnenland dat bekendstaat om zijn wijnproductie. Hier kan u wijn en typische snacks proeven. Vrije tijd om rond te wandelen.

 

 
LIM03 - TEMPEL VAN APOLLO, KASTEEL VAN KOLOSSI & WIJNMUSEUM (3,5 UUR)
 
Onze eerste stop is de Tempel van Apollo, het grootste en een van de belangrijkste religieuze centra van het eiland. Deze tempel is onafgebroken in gebruik geweest van het einde van de 8e eeuw v. Chr. tot de tweede helft van de 4e eeuw v. Chr. Verder dan naar het nabijgelegen dorp Kolossi voor een bezoek aan het kasteel, een van de overblijfselen van de kruisvaarders in Cyprus. Het kasteel van Kolossi, gebouwd in de 13e eeuw, is verweven met de geschiedenis van de wijnbouw op het eiland en vooral met de typische wijn Commandaria. De excursie omvat ook een bezoek aan het wijnmuseum van Cyprus waar u veel zal horen en zien over het 7500 jaar oude wijnverleden in Cyprus. Proef een glas Cypriotische wijn voor we weer naar de haven rijden.

 

 
LIM04 - LARNACA & LEFKARA (4,5 UUR)
 
We rijden naar Larnaca, de oudste bewoonde stad van Cyprus, die vroeger Kition genoemd werd. Dit is ook de geboortestad van de stoïcijnse filosoof Zeno. De link met het Christendom gaat terug tot de begindagen van de stad, want de bisschop van Larnaca was Sint-Lazarus die hier zijn “tweede leven” wilde doorbrengen nadat Jezus hem uit de dood had opgewekt. Op de plek waar zijn stoffelijk overschot zou zijn gevonden, werd een kerk gebouwd die zijn naam draagt. Passagiers krijgen vrije tijd om te shoppen. Dan gaan we terug richting Limassol en onderweg bezoeken we Lefkara, dat verscholen ligt in de heuvels. Het dorp staat bekend om zijn traditionele stijl van kantwerk, wereldwijd bekend als de “Lefkaritika”. Vrije tijd en terugkeer naar de haven.

 

 
LIM05 - HET OUDE KITION (4,5 UUR)
 
We rijden naar Larnaca, dat vroeger bekendstond als Kition, de geboorteplaats van de stoïcijnse filosoof Zeno. We bezoeken een van de oudste kerken van Cyprus: de kerk van Sint Lazarus, gebouwd op het graf van de heilige en een pareltje van de Byzantijnse architectuur. Vrije tijd om te shoppen en dan rijden we langs het zoutmeer van Larnaca naar Hala Sultan Tekke, gebouwd in 1816 op de tombe van Umm Haram, een familielid van de profeet Mohammed. We bezoeken de moskee en keren terug naar de haven.

 

 
LIS08 - BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN LISSABON EN GEBAK ETEN (4,5 UUR)
 
Excursie naar Alfama, het oudste deel van Lissabon. Geniet van een wandeling door het doolhof van kleine steegjes, doortrokken van trappen en zuilengangen, en bewonder de huizen met hun geverfde gevels, ijzeren balkons en tegelwerk. U brengt een bezoek aan de kathedraal van Lissabon dat binnenin de vorm van een Latijns kruis met drie schepen heeft. We zetten onze wandeling in de binnenstad verder in de richting van “Baixa”, een wijk die na de aardbeving van 1755 weer volledig werd opgebouwd; vrije tijd op het Rossioplein. Vervolgens vertrekken we naar de Toren van Belém om er wat foto’s te nemen en van een korte pauze te genieten in de “Confeitaria de Belém” waar we het typische custardgebak “pasties de Belém” proeven.

LET OP: De excursie wordt hoofdzakelijk te voet op oneffen en vaak bergopwaartse ondergrond afgelegd; ze wordt niet aanbevolen aan personen die slecht ter been zijn.

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018