Akureyri

Akureyri is een stad in het noorden van IJsland. Het is in grootte de vierde stad van het land (ca. 17.250 inwoners op 1 december 2007) en ligt aan de Eyjafjörğur, wat "Fjord met het eiland" betekent. Met het eiland wordt Hrísey bedoeld. Akureyri wordt ook wel eens de "hoofdstad van het Noorden" genoemd (Höfuğborg Norğurlands). Akureyri is bekend om zijn fraaie botanische tuin en de vele goed onderhouden particuliere tuinen rondom de woningen met bomen, planten en bloemen; zeker gezien de geografische ligging (net beneden de poolcirkel) van de stad een bijzonderheid. Andere plaatsen in Noord-IJsland zijn Húsavík, Hvammstangi, Ísafjörğur, en Şórshöfn.

 

AKU01 - DE WATERVALLEN VAN DE GODEN & LAUFAS MUSEUM (4 UUR)
 
We verlaten de haven voor een korte transfer naar Godafoss, beter bekend als ''de watervallen van de Goden''. De meest spectaculaire waterval in IJsland met een hoogte van 12 meter. De naam van de waterval komt uit een gebeurtenis die plaatsvond rond het jaar 1.000. Wanneer Thorgeir, voorzitter van het Parlement, op dat moment besluit ten gunste van het christendom zijn houtsnijwerk van de heidense goden in de waterval gooit. We maken een korte stop om de waterval te bewonderen en het landschap eromheen. U krijgt de mogelijkheid om foto’s te maken. Onze volgende stop is het Laufás Folk Museum. Het museum diende oorspronkelijk als Manor Farm en pastorie en de boerderijen dateren uit 1866. Het bevat huishouden en landbouwwerktuigen gebruikt door de adel in die tijd of zelfs eerder. We keren weer terug naar Akureyri voor een kort bezoek aan de botanische tuin met prachtige tentoonstelling van planten uit de hele wereld.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Beperkte plaatsen, de volgorde van de bezoeken kan veranderd worden. Deze excursie omvat wandelingen op oneffen ondergrond.


 
AKU02 - GODAFOSS WATERVALLEN & AKUREYRI BEZIENSWAARDIGHEDEN (3 UUR)
 
Akureyri wordt vaak de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd en is een mooie stad omgeven door majestueuze bergen. Een perfecte mix van stedelijke, plattelands- en mariene leven. Deze excursie geeft ons de mogelijkheid om de schoonheid van het landschap te combineren met een bezoek aan de spectaculaire waterval Godafoss, de schoonheid van de natuur met een bezoek aan de botanische tuin en de schoonheid van deze levendige stad met haar 16.000 inwoners. We bewonderen de majesteit van Godafoss waterval met een hoogte van 12 meter en een breedte van 30 meter. U krijgt hier de mogelijkheid om een mooie foto van deze waterval die ook beter bekend staat als ''de waterval van de goden''. Tijdens de excursie zullen we ook een rit maken door het oude gedeelte van Akureyri. Hier zien we hoe de Deense invloed een stempel op de stad drukt: welke in het verleden IJsland was onder de Deense kroon. Voorbij het moderne gedeelte van de stad maken we een stop bij de botanische tuin. Waar planten van diverse hoogte en breedte uit de hele wereld te zien zijn.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Beperkte plaatsen, de volgorde van de bezoeken kan veranderd worden. Deze excursie wordt aangeraden voor mindervalide passagiers, doordat vele bezienswaardigheden vanuit de bus goed te zien zijn. 


 
AKU03 - DE SCHOONHEID VAN DE LANDSCHAPPEN VAN HET NOORDEN (8 UUR + LUNCH)
 
Tijdens deze excursie krijgt u de mogelijkheid om mooie landschappen te ontdekken versterkt door unieke kleuren, vulkanische landschappen en de majesteit van de watervallen. We verlaten de haven en rijden naar Godafoss, beter bekend als de 'waterval van de goden’. We bewonderen de imposante waterval en komen meer te weten over de geschiedenis hiervan. Rond het jaar 1.000, was Thorgeir, voorzitter van het Parlement. Op dat moment besloot hij met de IJslanders om het christelijk geloof goed te keuren en gooide zijn houtsnijwerk van de heidense goden in de waterval. De naam Godafoss wordt gezegd te ontlenen aan dit evenement. We gaan verder Lake Myvatn, een van de natuurlijke schatten van Ijsland. De omgeving van het meer is van groot geologisch belang. We bewonderen de kraters op Skutustadir evenals het prachtige landschappen met vreemde lava formaties, kolommen en bogen. Een ander hoogtepunt van de excursie is de geothermische veld, vol met modder-potten, stoomgaten, zwavel deposito's, kokende bronnen en fumarolen. Na een korte bezienswaardigheden excursie van Akureyri keren we weer terug naar de haven. Lunch is inbegrepen.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Beperkte plaatsen, de volgorde van de bezoeken kan veranderd worden. Deze excursie omvat wandelingen op oneffen ondergrond. Water tijdens de lunch is inclusief, overige drankjes ter plaatse zijn voor eigen rekening. 

 

 
AKU04 - MYVATN NATUURBADEN (5 UUR)
 
Gelegen in het hart van het noordoosten van IJsland ongeveer 105 kilometer ten zuiden van de poolcirkel ligt Akureyri. Haar omgeving is een van Europa's grootste natuurlijke schatten. U kunt hier genieten van het landschap rond het meer, gevormd door vulkanische uitbarstingen herhaald door de eeuwen heen. Prachtige decors van lava, krater formaties en zwavel-strepen bergen vormen uw uitzicht. Bij Myvatn Nature Baths, geopend in 2004, heeft u een volledig natuurlijk ervaring met een ontspannen duik in wolken van stoom welke opstijgt uit een diepe gleuf in het oppervlak van de aarde. De warme, rustgevende water van de baden zal ten goede komen aan zowel uw geest en de huid: een unieke ervaring! Op de terugweg naar Akureyri zullen wij een stop maken op de spectaculaire watervallen Godafoss voor mooie foto's.

LET OP: Er beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Deze excursie wordt aangeraden voor mindervalide passagiers, doordat Myvatn Nature Baths goed te bereiken zijn. Uit hygiënisch oogpunt en in overeenstemming met de lokale autoriteiten is het verplicht om te douchen zonder zwemkleding voordat u het meer betreedt. Kleedkamers en douches voor mannen en vrouwen zijn apart. 

 

 
AKU05 - AKUREYRI & SANTA’S HOUSE (3 UUR)
 
We verlaten de haven. We starten de excursie richting de stad van Akureyri om deze te ontdekken. Het is een culturele en commerciële centrum van het Noorden. Een kleine ''stad'' met bloeiende kunst landschap evenals interessante geschiedenis. Het is moeilijk om nog een plaats te vinden in IJsland, waar de Deense invloeden van de tijd waarop IJsland onder de Deense kroon was, nog zo zichtbaar is als in Akureyri. Onze eerste stop zal zijn bij de botanische tuin, waarbij we planten te zien krijgen van diverse hoogtes en breedtes vanuit de hele wereld. Daarna zullen we overgaan tot Nonni's Museum, een museum gewijd aan de schrijver en jezuïet Jon Sveinsson ''Nonni''. Op 12 jarige leeftijd ging hij naar het buitenland en gaf in totaal ongeveer 5000 lezingen over de hele wereld. Hij schreef 12 boeken welke Nonni's is genoemd. Dit boek is vertaald in wel 40 talen. De excursie bevat ook een stop bij Santa's House, een kerst-winkel die het hele jaar diverse kerstspullen aanbiedt. Het laatste deel van de t excursie is bij de Akureyri Kerk, die staat op een hoge heuvel en is het symbool van de stad. Hierna heeft u kort de tijd om de kerk te bezichtingen en dan terug te keren naar de haven met de bus of lopend met een wandeling door het centrum.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Beperkte plaatsen.

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018