Bergen

Bergen is een gemeente in de Noorse provincie Hordaland en tevens de op één na grootste stad van Noorwegen. De gemeente telde op 15 augustus 2008 250.000 inwoners.Bergen wordt ook wel de stad tussen de zeven bergen (de syv fjell) genoemd. Eén van de bergen waaraan de stad zijn naam dankt is Fløyen. Van hieruit is er een goed uitzicht over de stad. Om op de top te komen kun je gebruikmaken van een kabeltrein, Fløibanen. De hoogste van de zeven bergen is Ulriken.
Bryggen, het middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum en de kern van Bergen, ligt aan de baai Vågen en staat nu op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Er zijn diverse musea in Bergen zoals Troldhaugen, het voormalige huis van Edvard Grieg. De stad heeft ook een aquarium, Akvariet i Bergen.
De stad is een populair beginpunt voor vakantiegangers die de Noorse fjorden, bergen en gletsjers willen zien. Deze stad is het zuidelijke begin- en eindpunt van de Hurtigruten, een scheepsroute voor goederen- en passagiersverkeer langs de Noorse westkust.
De stad heeft een universiteit (Universitetet i Bergen) waarvan vooral het Zeeonderzoeksinstituut internationaal zeer gerenommeerd is.

 

BER01 - BEZOEK VAN BERGEN (3 UUR)
 
Bergen werd opgericht in 1066 en was tot 1830 de belangrijkste stad van het land dankzij haar maritieme en commerciële activiteiten. U zal genieten van een aangename wandeling door de typische wijk van Bryggen met zijn bijzondere gebouwen met puntgevels tegenover de haven. De kabelbaan van Flybanen zal u tot de Floeinberg leiden; vanop de top zal u van een prachtig zicht van Bergen en omgeving kunnen genieten. Geniet van wat vrije tijd om de vismarkt te bezoeken en maak een panoramische wandeling over het schiereiland. Terugkeer naar het schip.

 


BER02 - TREKTOCHT IN BRYGGEN TOT DE FLØEINBERG (4 UUR)
 
Deze excursie omvat een wandeling vanop de kade van de Duitsers naar Bryggen met zijn bijzondere gebouwen met puntgevels tegenover de haven. Tocht door een bos om de kabelbaan van Flybanen te nemen die u tot de Fløeinberg zal leiden. Hier zal een trektocht van 2,5 uur beginnen. Vanop zijn top zal u een prachtig zicht hebben over Bergen en zijn omgeving. Terugkeer naar het schip te voet.

LET OP: Wandeling van 2,5 uur langs een pad op de Fløeinberg. We raden u aan om wandelschoenen aan te doen en water mee te brengen. Deze excursie is niet aangeraden aan personen die slecht ter been zijn. Beperkt aantal plaatsen.

 


BER03 - EXCURSIE PER VLIEGTUIG (1,5 UUR)
 
Vlucht van 50 minuten met overzicht van de stad Bergen en zijn omgeving. Zicht op de zee, de bergen, de fjorden en de gletsjers.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. Deze excursie is zonder gids en de piloot spreekt enkel Engels. Deze excursie is niet aangeraden aan personen die slecht ter been zijn. Maximaal 4 passagiers per vliegtuig. Vlucht van ongeveer 50 minuten.

 


BER04 - NOORWEGEN IN EEN NOTENDOP (8 UUR + LUNCH)
 
U vertrekt vanuit Bryggen met zijn door het Hanzeverbond geërfde wijken. Nadien komt u in het dorpje Voss terecht, een dorpje gelegen aan een vredig meer en befaamd voor zijn skistation. U zal het platteland doorreizen aan boord van een trein die u naar de bergen zal leiden. In Myrdal zal u van trein veranderen om één van de spectaculairste spoorwegen van Europa te nemen. Bij uw aankomst in Flam, gelegen op de Sognafjord, de langste fjord (204 km), zal u een vluchtige wandeling maken door het stadje. Hierna gaat u door naar Gudvangen, ook “de baai der Goden” genoemd. De lunch zal in een beroemd hotel bediend worden. In de namiddag zal u de watervallen van Tvinde ontdekken, waar u even halte zal houden om foto’s te nemen. Halte ook in Voss alvorens de terugkeer naar Bergen.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. Deze excursie omvat een lange reis met de trein langs een reeks tunnels. Merk op: de straten om naar het restaurant te gaan zijn kronkelend.

 


BER05 - HARDANGERFJORD EN DE FANTOFT-KERK IN HOUT (8 UUR + LUNCH)
 
Bij het verlaten van het schip gaat u langs Bergen alvorens de Hardangerfjord binnen te dringen. Halte in Fossen Bratte en de watervallen van Steindalsfossen, waar u achter kan stappen zonder nat te worden. U gaat door naar het dorp van Oystese waar u een buffet opgediend krijgt. In de namiddag gaat u door het bos om de aanlegplaats van de ferry’s te bereiken. De ferry’s zorgen voor de verbinding tussen Hatvik en Fantoft. U zal de houten kerk bezoeken. Ze werd gebouwd in 1150 en werd herbouwd in 1992 na een brand.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen.

 


BER07 - SIGHTSEEING PER BUS IN BERGEN (2 UUR)
 
Tijdens deze excursie verkent u Bergen per bus. Deze Noorse stad was tot 1830 de grootste stad van Noorwegen. U rijdt voorbij alle belangrijke bezienswaardigheden zoals Bryggen, met de oude houten winkels uit de Hanzeperiode, en Haakons Hallen, die tijdens het bewind van koning Haakon Haakonsson (1247-1261) werden opgericht en in de 13e eeuw het belangrijkste gebouw van de koninklijke residentie waren. We zetten onze weg voort naar de Rosenkratz Toren, die in de 13e eeuw werd gebouwd en rond 1560 als vesting en residentie werd herbouwd. We bewonderen ook de Heilige Maria-kerk, uit de 12e eeuw, en de Grieghallen. 

 


BER09 - DE PRACHTIGE HARDANGERJORD & DE WATERVALLEN (7 u)
 
Uw excursie begint met een korte stadsrondrit voorbij de vismarkt, de vesting Bergenhus en de Rosenkrantz-toren. De weg baant zich vervolgens door uiteenlopende landschappen, evenwijdig met de Sørfjord en voorbij pittoreske marktplaatsen in de richting van Nordheimsund.Van op het bergplateau Kvamskogen dalen we naar Tokagjelet Gorge af. Kvamskogen is een populair recreatieoord voor de inwoners van Bergen met talloze chalets en zomerhuisjes.We houden halt in Fossen Bratte en vervolgens aan de waterval van Steindalsfossen; deze waterval is erg speciaal omdat u er achter kan lopen zonder nat te worden! De excursie gaat vervolgens verder met meer panoramische ritjes via dichte bossen, voorbij de Hardangerfjord naar Granvin en de waterval van Skjervefossen. U rijdt door het typische landschap van het westen van Noorwegen met kleine boerderijen om steile berghellingen. Na een panoramische rit van 1,5 uur houdt u in Voss halt voor een kopje koffie en enkele typische Noorse gebakjes in het Fleischer's Hotel. Bij uw terugkeer naar Bergen komt u nog voorbij bergmeren en verschillende voorsteden. Tijdens de excursie wordt er even halt gehouden om te winkelen.

Opmerking: Beperkt aantal plaatsen.De volgorde van de bezoeken kan verschillen. Deze excursie is enkel voorzien voor de volgende twee data met de MSC Opera:30 mei 2009 en 21 juni 2009

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018