Flam

De naam "Flåm" betekent "klein plat gedeelte tussen steile bergen". Het dorpje in al sinds eind 19e eeuw een populaire bestemming voor toeristen die de Noorse fjorden en natuur willen bezoeken. Flåm ontvangt nu bijna een half miljoen bezoekers per jaar. De belangrijkste attractie is de beroemde Flåmsbana-treinbaan tussen Flåm en Myrdal, één dan de steilste treintrajecten ter wereld.


FLA02 - ”DE SNEEUWROUTE” NAAR LÆRDAL (5,5 UUR)
 
U vertrekt uit de haven van Flåm om het dorp van Aurland te bereiken via de fjord. Dan gaat u tot Lærdal via de langste tunnel ter wereld. Het oude dorp bestaat uit 161 gebouwen uit de 18e eeuw. Lærdal is bekend voor de zalmvangst en de rivier Lærdal wordt eveneens de “Koningin van de zalmrivieren” genoemd. Vrije tijd in het dorp en koffiepauze in een hotel. Terugkeer naar Flåm langs de “Sneeuwroute” die u naar de bergen zal leiden. Het hoogste punt van de berg bereikt een hoogte van 1309 meter boven de zeespiegel. Halte op de weg en terugkeer naar de haven. Tijdens deze excursie bezoekt u ook een oude kerk in hout “Borgun Stave kerk”.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. Deze excursie wordt niet aanbevolen aan personen met claustrofobie.

 

 
FLA03 - WATERVALLEN & MAGISCHE WITTE GROTTEN (3,5 UUR)
 
Vertrek per boot naar de watervallen van Tvindefossen via de tunnel om Gudvangen en Stalheim te bereiken. De naam Tvinde komt van een oud Noors woord dat “Dubbel of Twee” betekent doordat twee watervallen aan elkaar grenzen. Gevolgd door een bezoek van de “magische witte grotten” van Gudvangen. Hierbinnen ondervindt u al wandelend een mysterieuze sfeer. In de hal zal u een typische Noorse koffie en taartje krijgen.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. 

 

 
FLA04 - NOORSE WATERVALLEN EN PITTORESKE TAFERELEN PER TREIN (6 UUR + LUNCH)
 
Vertrek uit de haven om via de tunnel van Gudvangen de nauwe vallei van Stalheim te bereiken. Op weg kan u de watervallen van Sivlefossen en Tvindefossen zien. Vervolg richting Voss, gelegen naast het Vangvatnet-meer. We stappen op de trein die u tot Myrdal (867 meter boven het zeeniveau) brengt langs wisselende landschappen. Halte bij de indrukwekkende watervallen van Kjosfossen. De rit eindigt bij het station van Flåm van waar u naar het schip terugkeert. Lunch inbegrepen.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. De excursie bevat een lange reis met de trein en door verschillende tunnels. De plaatsen kunnen in een andere volgorde worden bezocht. Sommige groepen beginnen de excursie per trein en eindigen ze per bus of omgekeerd.

 

 
FLA05 - WANDELING DOOR DE VALLEI VAN FLAM (5 UUR)
 
Een snelle transfer van de haven naar het station zal u het plezier van een treintraject laten ontdekken. Deze spoorweg is bekend als één van de spectaculairste van Europa. Tijdens zijn parcours zal de trein gedurende 20 kilometer een hoogte van 867 meter boven de zeespiegel bereiken. De trein zal op een comfortabele snelheid rijden zodat u de adembenemende landschappen kan bewonderen en de watervallen van Kjosfossen kan fotograferen. In Vatnahalsen zal u een koffie en huisgemaakte wafels krijgen. Hierna wandelt u terug langs de prachtige vallei van Flåm. In Berekvam stapt u weer op de trein om naar de haven terug te keren.

LET OP: De wandeling duurt ongeveer 3 uur. Er zijn geen andere vervoermiddelen in de vallei mogelijk. Beperkt aantal plaatsen en alleen Duitse en Engelse gidsen beschikbaar.

 

 
FLA06 - NÆRØYFJORD EN STALHEIM (4 UUR)
 
De excursie begint met een korte wandeling van aan uw schip tot aan de kade tegenover het station. Daar gaat u aan boord van een boot waarmee u een 2 uur durende cruise op de Aurlandsfjord en Nærøyfjord maakt. Tijdens de cruise vaart u voorbij het mooiste en meest ongerepte deel van de Sognefjord, tegen een achtergrond van steile, besneeuwde bergen, woeste watervallen en een levendig cultureel landschap voordat u in Gudvangen aan wal gaat. We zetten de excursie vervolgens per bus verder door de nauwe en indrukwekkende Nærøydalen-vallei met de talloze watervallen, voordat we in het trendy Stalheim Hotel, op ongeveer 375 m boven de zeespiegel, een koffiepauze houden. U rijdt daarbij over de oude bergweg, de Stalheimskleivi genaamd. We dalen naar Gudvangen af en komen daarbij voorbij de watervallen van Stalheimsfossen en Sivlefossen. Die laatste waterval heeft een vrije val van 240 meter: de weg is erg steil met 13 scherpe haarspeldbochten. Het laatste deel van de excursie voert ons door een tunnel die nog maar enkele jaren open is; na een rit van 20 minuten onder de bergen komt u op de kade in Flåm aan.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. Deze excursie wordt niet aanbevolen aan passagiers met claustrofobie. Deze excursie is alleen beschikbaar voor de MSC Orchestra. 

 

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018