Isafjordur

Honningsvag is een stadje in de provincie Finnmark in Noorwegen en is de noordelijkste stad van het Europese vasteland.Ísafjörğur (ijsfjord in het IJslands) is de hoofdstad van de IJslandse regio Westfjorden (Vestfirğir). Met een bevolking van ongeveer 3940 inwoners is Ísafjörğur de grootste stad van de Westfjorden. Verder behoren ook de plaatsen Hnífsdalur, Flateyri, Suğureyri en Şingeyri tot de gemeente Ísafjarğarbær. Het stadje is gelegen op een zanderige uitloper, in het IJslands eyri genoemd, in het Skutulsfjörğur fjord (vroeger heette het dan ook Eyrarhreppur). Handelaars vestigden zich hier in 1569 en het werd het belangrijkste handelspunt voor met name de Denen. Het in 1734 gebouwde Tjöruhúsiğ is nu het oudste nog bestaande huis op IJsland.

 

IFJ01 - BOOTEXCURSIE NAAR VIGUR EILAND (3 UUR)
 
Vigur is een prachtig eiland, een groene oase in het blauwe water van de fjord Isafjardardjup. In het voorjaar is het eiland het broedgebied voor talloze vogels en in de zomermaanden voor papegaaiduikers, arctische sterns, zwarte zeekoeten en eidereenden worden gezien in grote aantallen. Een 30-minuten durende bootrit zal ons naar Vigur brengen waar we een ontspannen wandeling maken om eilands schoonheid en omgeveing te ontdekken. Dekbedden wordt verzameld in het voorjaar en de nesten van de eenden worden zorgvuldig beschermd. Evenals enkele overblijfselen van oude landbouwmethoden en IJsland's enige molen, gebouwd in 1840 en gebruikt om de ingevoerde tarwe uit Denemarken te vermalen. Ook de huizen dateren uit de laatste eeuwen: Viktoria House werd opgericht in 1862 en het tweede huis werd gebouwd door een jonge priester in 1884, zijn nageslacht woont nu nog in Vigur. Wanneer we terugkeren naar Isafjordur zullen we een van de kleinste postkantoren in Europa passeren en de smaak van de IJslandse koffie en cake zien.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. De excursie wordt afgeraden voor passagiers die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk zijn, aangezien de meeste bezienswaardigheden geen toegang hebben voor rolstoelen. De waarneming van de vogels kan niet worden gegarandeerd. De excursie omvat wandelingen op oneffen, grind en modderig ondergrond.

 

 
IFJ02 - LEVEN & CULTUUR IN ISAFJORDUR (3 UUR)
 
De stad Isafjordur is de grootste nederzetting in het westen fjorden van Ijsland. Het is het centrum voor handel en de cultuur van het gebied. In het oudste gedeelte van de stad, Nedstikaupstadur, zijn oude huizen uit de XVIII eeuw een stille getuige van het belang dat Isafjordur honderden jaren als een van de belangrijkste handelscentra van Ijsland is geweest. Onze excursie start vanaf de haven naar het centrum van de stad langs een smalle kustweg en naar het kleine stadje Bolungarvík. Hier zullen we de kerk bezoeken en de volgende ''Osvor'', een oude vissershut, gerestaureerd in 1988. Het dorp Bolungarvík ligt op een schilderachtige baai omringd door steile bergen. We maken een korte rit naar Isafjordur en bewonderen van een fantastisch uitzicht op de prachtige bergen van de fjord. De excursie zal ons ook de gelegenheid geven om het oudste deel van Isafjordur's te passeren. We bereiken het Maritiem Museum, gelegen in een van de oudste huizen van IJsland. Hier kunt u genieten van een typische IJslandse schnaps met gedroogde vis.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Beperkte plaatsen. De excursie wordt afgeraden voor passagiers die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk zijn, aangezien de meeste bezienswaardigheden geen toegang hebben voor rolstoelen.

 

 
IFJ03 - GLACIER FJORDEN & HESTEYRI PER BOOT (4,5 UUR)
 
We verlaten de haven en stappen aan boord van een boot naar een van de mooiste en meest afgelegen gebieden in Ijsland. We bereiken de stranden van Hornstrandir, een van de meest ontoegankelijke gebieden in IJsland. Na een uur varen bereiken we Hesteyri, de meest westelijke baai van de Glacier Fjorden. Hier vinden we in zeer beperkte mate lage landstrepen welke het land omlijsten met steile kliffen en een achtergrond van twee prachtige bergen. Tot 1950 had Hesteyri een klein en verspreid gemeenschap met een walvisvangst station en een haring verwerkende fabriek als belangrijkste bron van inkomsten. Wanneer u aan deze excursie deelneemt neemt u een kijkje hoe moeilijk het leven was, toen de haring visserij werd gesloten, van de inwoners van dit gebied. Dit gebied werd omgezet in een natuurgebied en is een van de wildste gebieden in IJsland. Hierna kunt u genieten van een wandeling en daarna stoppen we voor een lichte IJslandse snack: gemaakt van IJslandse pannenkoek, rogge-brood geserveerd met gerookte lam en koffie.

LET OP: Er zijn beperkt aantal gidsen beschikbaar, een gids wordt herbevestigd tijdens uw cruise. Beperkte plaatsen. De excursie wordt afgeraden voor passagiers die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk zijn, aangezien de meeste bezienswaardigheden geen toegang hebben voor rolstoelen. De excursie omvat wandelingen op oneffen, grind en modderig ondergrond.

 

 

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018