Kristiansand

Kristiansand is een stad in Noorwegen. Het is de hoofdstad van de provincie (in het Noors fylke) Vest-Agder. De stad ligt aan de kust, bij de monding van de rivier de Otra, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Kristiansand heeft ongeveer 75.000 inwoners.Kristiansand is een betrekkelijk jonge stad. De stad werd in 1641 door de Deense koning Christiaan IV gesticht. Het centrum van de stad, kvadraturen, kenmerkt zich door een volledig rechthoekig stratenpatroon. Als 'hoofdstad' van het zuiden is de stad een geliefd vakantiedoel voor de Noren. Bij de stad ligt een dierentuin, Dyreparken, waar ook een pretpark aan gekoppeld is. Ieder jaar begin juli wordt in de stad het festival Quart, een van de belangrijkste festivals van Noorwegen, gehouden. Kristiansand is de geboorteplaats van onder meer de Noorse kroonprinses Mette-Marit, de dichter Henrik Wergeland en de schrijver Jens Bjørneboe.

 

KRI01 - HOLLEN, SØGNE EN HET OPENLUCHTMUSEUM (3 UUR)
 
Bij het verlaten van de haven van Kristiansand, rijdt u door het stadscentrum en het oude gedeelte van de stad met de typische witte houten huizen. U zet uw excursie voort in het dorpje Søgne voor een bezoek aan de oude kerk. Vervolgens rijdt u naar het vissersdorpje Hollen, voor een korte stop en wandeling in het dorp. Hierna bezoekt u het openluchtmuseum van Vest Agder. Tijdens de tranfer naar Søgne zal u een prachtig panorama op de talrijke eilandjes aan de kust kunnen bewonderen.

LET OP: Lange wandeling voorzien. 

 
KRI02 - HET MINERAALPARK VAN SETESDAL (3,5 UUR)
 
Transfer van Kristiansand tot Hornnes en zijn mineraalpark. U zal er prachtige kristallen en mineralen kunnen bewonderen. De tentoonstellingsruimte bevat 5 zalen in de berg. De collectie bevat mineralen van verschillende kleuren en grootte. Terugkeer naar Kristiansand voor een korte sightseeing tour met de bus alvorens terug te keren naar het schip.

 

 
KRI03 - DE OUDE TREIN VAN SETESDAL (3 UUR)
 
De excursie begint met een transfer per bus naar het station van Grovan of Røyknes waar u de oude trein van Setesdal zal nemen, een trein voortgetrokken door een stoomlocomotief uit 1896. U gaat langs tunnels, steile ravijnen en meren. Tijdens het traject krijgt u een koffie en een “lefse”, een lokale specialiteit. Terugkeer naar Kristiansand per bus langs de Otra-rivier, een populaire rivier voor de zalmvisserij.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen. De toegang tot de trein kan moeilijk zijn door hoge treden. 

 

 
KRI04 - LILLESAND, DE PAREL VAN SORLANDET (3,5 UUR)
 
Kristiansand is een invloedrijke stad van het zuiden van Noorwegen, die werd gesticht in 1641 door koning Christian IV. U zal aan boord gaan van een kleine motorboot die u de prachtige landschappen van de kust zal laten ontdekken en u tot Lillesand zal brengen. Lillesand is ook bekend onder de naam van “parel van Sorlandet” door haar ongelooflijke schoonheid. Deze kleine en pittoreske stad is hoofdzakelijk herkenbaar aan haar huizen in wit hout. U krijgt vrije tijd in het hart van Lillesand om haar beter te ontdekken. Terugkeer naar Kristiansand via de oude stad tot aan de haven.

LET OP: Beperkt aantal plaatsen.

 
 
  copyright © VOORDEELCRUISE - 2018